Animaatiovideo visuaalisessa viestinnässä


Moi, olen Riku ja toimin Rabbitilla kuvittajana sekä animaattorina. Animaatio, jokaisella varmaankin tulee mieleen jotakin tästä sanasta. Useille se voi olla lapsuuden piirretyt elokuvat, kuten Disneyn tuotokset, tai japanilaiset sarjat. Miksi puhumme nyt siis animaatiosta visuaalisessa viestinnässä? Animaatiota on aina käytetty myös markkinointiin ja viestintään, vaikka monet yhdistävät sen viihteen luomiseen.

Miten animaatiota voi hyödyntää?

Miten animaatiota voidaan siis hyödyntää visuaalisessa viestinnässä, tai miksi käyttää animaatioita? Animaatioiden ja liikegrafiikan suosio on noussut viestinnän kentällä huimasti, varsinkin lähivuosina koska älylaitteet ja sosiaalinen media ovat vakiinnuttaneet paikkansa arjessamme. Näiden avulla markkinointi ja yrityksen brändin tuominen ihmisten ilmoille on muodostunut yhdeksi tärkeimmistä viestintäkanavista. Ihmiset eivät nykyään katso tv:tä yhtä paljon kuin ennen, mutta nettiä ja sosiaalista mediaa käytetään jatkuvasti. Tämän takia kuva ja grafiikka ovat muodostuneet entistä tärkeämmäksi osaksi viestintää. Miksi siis animaatio? Kuva voi kertoa tuhat sanaa, mutta entä sitten liikkuva kuva? Mahdollisuudet viestin tuomiseen katsojalle animaation kautta ovat periaatteessa rajattomat. Lyhyt asia voidaan ilmaista minimalistisella liikegrafiikalla, tai sitten voidaan luoda täysi mittainen elokuva, joka on täysin muokattavissa, miten ikinä halutaankaan.

Animaatiovideoiden suosion kasvu näkyy maailmalla ja yhä useammat yritykset luottavat animaatioon heidän viestinnässään. Animaatiot voivat olla yksinkertaista liikegrafiikkaa, yhdistettynä typographiaan, realistisen näkoisiä 3D-animaatioita, yksinkertaisia piirrettyjä 2D-animaatioita, tai kaikkea siltä väliltä. Yksinkertaisesti kuvitetut animaatiot ovat varsinkin viime vuosina nostaneet suosiotaan, tämä johtuukin yksinkertaisten, “minimalististen” kuvitusten suosion noususta. Näihin simppeleihin 2D-animaatioihin katsojan on helppo eläytyä, ja keskittyä myös enemmän animaation sanomaan ja mitä sillä halutaan tuoda esille. Tämän lisäksi kaksiulotteiseen ja yksinkertaiseen animaatioon saa tuotua yrityksen visuaalisen ilmeen selkeästi näkyville. Myöskin kolmiulotteista animaatiota näkyy nykyään entistä enemmän. Ohjelmistot vakuuttavien kolmiulotteisten animointien luomiseen ovat kehittyneet käyttäjäystävällisimmiksi ja tehokkaammiksi, joten markkinointi tarkoitukseen näitä voidaan käyttää entistä kustannustehokkaammin.

Käsittelinkin tuossa jo kahta eri animaatiotyyliä, 3D- sekä 2D-animaatiota. Molemmissa toteutustapoja on lukuisia, mutta katsojan kannalta animaatiot voidaan jakaa näihin kahteen kategoriaan. Molemmissa tietenkin useita eri alakategorioita, toteutustapoja ja käyttötapoja. Mihin siis käyttäisit animaatiota? Mainosvideot, somevideot, bannerit, verkkosivut ja muut käyttöliittymä mihin voi yhdistää kuvaa, kuten sovellukset. Eli animaatioita tai liikegrafiikkaa voi siis käyttää missä ikinä tarvitset kuvaa ja liikkuvaa kuvaa viestinnän apukeinona.

Varmaan kauhean kallista!

Mutta miksi et käyttäisi vain normaalia videota? Koska käyttö ja muokkauksen mahdollisuudet ovat rajattomat, nykypäivänä videollekin voidaan toki tehdä melkeinpä mitä vain, mutta animaatio on täysin avattavissa ja sitä pystyy soveltamaan miten tahansa. Toisena tärkeänä tekijänä resurssit kuten kustannus, kuvausjärjestelyt, casting ja aikataulu. Animaatiovideo on kustannustehokasta ja sinun ei tarvitse huolehtia juurikaan järjestelyistä, koska animaatioon ei aina välttämättä tarvitse kuvata mitään, ja jos tulee jotain muutoksia, kuvittaja pystyy hoitamaan nämä ilman lähikontaktia. Tämä on tietyissä projekteissa iso plussa, sillä lähikontakti ei aina ole mahdollinen ja kuvausjärjestelyt voivat viedä paljon aikaa.

Mielestäni yksin suurimpia animaation vahvuuksia on sen sovellettavuus asiakkaan visuaaliseen ilmeeseen tai brändiin. Värimaailma, muodot, henkilöt ja yksityiskohdat saadaan täysin asiakkaan näkoiseksi ja näitä voidaan tarvittaessa muuttaa. Animaatiolla voi myös leikitellä, eikä visuaalisen ilmeen tarvitse olla realistinen. Usein on parempi hakea jotain, mikä pistää silmään ja tuo viestin selvästi esille. Animaatiolla voi myös tuoda helposti esille eri käyttöliittymien toimintaa ja ulkonäköä (esim. sovellus tai miten käyttää sitä).

Miksi tykkään animaatioista? Yksi on animaatioiden monipuolisuus ja se, että saa luoda jotain alusta asti, jos kuvituksen tekee itse. Animaatiossa maailmasta saa visuaalisesti sellaisen kun itse haluaa ja niin simppelin tai monimutkaisen kun haluaa. Ihmiset tykkäävät hyvästä kuvituksesta, ja liike pitää mielenkiinnon, win win.

Rabbitin oma animaatiovideo

Katso samalla uusi animaatio ”Rabbit Visuals – ideasta videoksi” ja tilaa itsellesi oma tuotanto info@rabbit.fi

– Riku Karjalainen

Kysymyksiä aiheesta?
Lähetä meille sähköpostia info@rabbit.fi tai ota yhteyttä tästä.

Rikusta voit lukea lisää aikaisemmasta blogijutusta ja pääset siihen tästä >>.

Jaa artikkeli: