Halauksia ja taustatyötä – Ammattitaito on muutakin kuin hyvä kuva


Tilannetaju on kuvaajan paras työkalu. Harva ihminen on kameran edessä kotonaan, mutta kuvaajan on tehtävä kohteestaan oman elämänsä huippumalli. Konstit ovat monet, mutta tärkeintä on lopputulos: luottamus.

Hyvän kuvan ottaminen on kuin joukkuepeli. Vaaditaan pelisilmää ja yhteistyötaitoja. Pelkkä laadukas tekninen kuvaaminen on vasta puolet suorituksesta, jossa kuvaajan on laitettava itsensä likoon kuin urheilija pelikentällä.

Asiakaslähtöisyys on työssämme kaiken perusta ja puhumalla pääsee pitkälle. Rabbit Visualsille on tärkeää, että kuvaajat jättävät itsestään asiakkaille hyvän kuvan. Toimitusjohtaja Niko vannoo jutustelun nimeen.

”Kun ennen kuvausta pääsen juttelemaan asiakkaan kanssa ja rakentamaan luottamuksen, koko kuvauskokemus on asiakkaalle parempi. Ei voi vain hyökätä kuin hyeena asiakkaan kimppuun, ottaa kuvia ja lähteä pois.”

Kun asiakas valitsee kuvaajaa, kuvaajan kanssa syntyvällä henkilökemialla on iso merkitys. Jos kemiaa on, asiakas tietää jo valmiiksi, että homma toimii.

Oli kyse sitten alihankkijasta tai harjoittelijasta, Niko ei ota ketään tekemään töitä Rabbitille pelkkien kuvanäytteiden perusteella. Persoonalla pitää tehdä vaikutus.

”Tässä työssä toimitaan joka päivä ihmisten parissa. Kuvaamisen taito on tärkeä, mutta ihmissuhdetaidot ja kuvaustilanteen lukeminen aivan yhtä tärkeitä. Emme me ole vain kuvaajia, vaan pitää osata myös kuunnella ja lukea ihmistä.”

”Ihmistuntemus, asiakaspalvelu ja asiakkaan kuuntelu ovat niitä juttuja, jotka pitää olla hallussa ennen kuin voi edes alkaa kuvata.”

Rento olo näkyy kuvissa

Suomalaiseen tyyliin kuuluu tapaamisen yhteydessä jäyhä kättely, mutta meidän kanssamme jää rikotaan usein heti alkuun lämpimällä halauksella.

Kokemuksen mukana kuvaajan työkalupakkiin kertyy myös muita välineitä, joilla kuvaustilanteesta saadaan rento ja kaikille mukava kokemus. Vitsiniekka ei tarvitse olla, mutta suu on saatava auki.

Hyvän kuvaustilanteen arkkivihollinen on vaivaantunut hiljainen hetki, jonka aikana kaikki miettivät, kenen pitäisi avata keskustelu. Nikon niksi hiljaisuuden välttämiseksi on taustatyö, jonka avulla etsitään ennakkoon puheenaiheita asiakkaana olevasta yrityksestä tai henkilöstä.

Monelle asiakkaalle kuvaustilanne saattaa olla myös jännittävä. Miten päin tässä kameran edessä nyt pitäisi olla? Kuvaajan neuvot ovat pelastus.

”Vaikka itsellä on kuvaus hallussa, niin pitää muistaa, että harva meistä on ammattilainen kameran edessä. Moni on täysiin aseeton kuvaustilanteessa, ja kuvaajan tehtävä on ohjata asiakasta”, Niko muistuttaa.

Kun kuvattava tuntee olonsa mukavaksi, se heijastuu myös kuvissa.

Jaa artikkeli: