Jännittääkö mennä videokameran eteen?
25.4.2024
Esiintyminen videokameran edessä, voi joskus yllättää jopa kokeneen puhujan. Kokosimme vinkkejä tuotantoyhtiön näkökulmasta, jotta kuka tahansa kameran eteen asettuva saisi itselleen apuja ja työkaluja valmistaumiseen.
Varmuutta esiintymiselle voi tuoda pukeutuminen vaatteisiin, joissa tunnet olosi hyväksi, tai inspiroivan kuvauspaikan valitseminen. Tässä tekstissä keskitymme kuitenkin siihen, miten saada varmuutta puhumiseen ja esiintymiseen.
Videokameran eteen asettuminen on usein epämukavaa monille meistä, mutta jokainen voi oppia esiintymisen jalon taidon. Alla olevat ohjeet, jotka haluamme jakaa teille, ovat vuosien varrella havaittuja ja useaan otteeseen testattuja. Tässä lyhyt selviytymisopas ja muutama vinkki treenaamiseen.
Varaa hetki aikaa ja valmistaudu
Hyvän videon toteuttaminen harvoin (jos koskaan) tarkoittaa sitä, että kuvataan spontaanisti nuorisotermejä lainaten, jotain ”randomi” puhetta ja sen jälkeen julkaistaan.
Joten varaa hetki aikaa ja aloita miettimällä ydinviesti, jonka haluat kertoa ja kenelle. Tee siitä itsellesi lyhyt käsikirjoitus, jaa teksti kappaleisiin ja opettele niiden otsikot. Harjoittele tekstiä itseksesi ääneen ja valmistaudu puhumaan kameralle. Tämä tuo esiintymiseen itsevarmuutta, sillä tarkoitus ei ole, että luet tekstin sanasta sanaan paperista tai opettelet sen ulkoa. Otsikoiden opettelu riittää mainiosti ja se, että puhut käsikirjoituksen sisällön omin sanoin kameralle.
Vinkki: Voit harjoitella puhetta etukäteen esimerkiksi äänityksen avulla tai peilin edessä. Varaa myös vesipullo mukaan.
Lisävinkki: Kannattaa muistaa, että hyvä ryhti auttaa äänen tuottamisessa.
Ennen kuvauksia ota hetki aikaa valmistautumiseen ja rentoutumiseen. Hengitä syvään ja muista, että on täysin normaalia jännittää. Valmistaudu käymällä läpi puheesi.
Ole oma itsesi
Älä yritä esittää mitään muuta kuin olet. Ole rento ja luonnollinen kameran edessä ja anna persoonallisuutesi loistaa läpi. Katsojat arvostavat aitoutta.
Puheen ei tarvitse mennä yhdellä otolla purkkiin
Sinun ei tarvitse yrittää puhua kokoa asiasisältöä yhdellä otolla purkkiin, eikä se edes ole tarpeen. Usein on järkevintä puhua tekstistä yksi kappale kerrallaan ja päättää lauseet selkeästi äänenpainoja hyödyntäen. Kappaleiden välissä voi pitää pienen tauon, sillä näin videon jälkikäsittelyyn jää hyvin leikkausvaraa.
Huomioi katse ja puhe
Puhu suoraan kameralle tai haastattelijalle ja pidä katse kiinnittyneenä siihen, älä anna sen harhailla puheen aikana. Pidä katseesi kohteessa vielä hetki kappaleen lopussa ennen kuin siirryt eteenpäin ja lasket katseen.
Pyri puhumaan selkeästi ja ymmärrettävästi. Vältä liian nopeaa puhetta ja pidä puheesi tempo tasaisena. Tärkeintä on, että ydinviesti välittyy katsojalle oikein ja omin sanoin kerrottuna.
Tartutaan härkää sarvista (tai pupuja korvista)
Kannattaa muistaa että kukaan ei ole täydellinen, varsinkaan ensimmäisellä kerralla. Anna armoa ja ole lempeä itsellesi, jos et heti olekaan täysin tyytyväinen esiintymiseesi. Jokainen kerta on oppimiskokemus ja kehityt koko ajan paremmaksi.
Kuten jo alussa todettiin, kaikki voivat oppia esiintymään. Aloita tarttumalla härkää sarvista ja muista, että ensimmäinen kerta kameran edessä voi olla jännittävä kokemus, mutta harjoittelun ja kokemuksen myötä esiintyminen kameran edessä tulee helpommaksi ja luontevammaksi.
Meidän ammattitaitoinen tiimimme auttaa teitä kuvausten onnistumisessa ja varmistaa, että puhuminen kameralle on mahdollisimman helppoa ja luontevaa. Toivottavasti pääsette näiden vinkkien avulla kohti varmempia kuvaushetkiä.
Keväisin terveisin:
Marjukka