Jere Satamo, hääkuvaaja jolla on kaksi korvaa ja yksi suu


 

Jere Satamo, hääkuvaaja. Häntä kuvaillaan asiakkaiden toimesta jälkikäteen ihan mahtavaksi tyypiksi, joka osaa tehdä kuvaustilanteesta rennon ja jopa mukavan sellaisillekin ihmisille, jotka eivät automaattisesti koe oloaan missään määrin mukavaksi linssin edessä. Miten sinä teet sen, Jere?

 

Jere Satamo tunnistaa itsensä noista kuvailuista:

 

–Kyllä minä olen sen eteen tehnyt paljon töitä. 12 vuotta olen omistanut digijärkkärin ja opetellut kuvaamista käytännössä päivittäin. 2015 osallistuin hääkuvausta käsittelevään workshoppiin ja se mullisti siihenastisen kuvaajan maailmani. Sain aivan uuden käsityksen ihmisten ohjaamisesta kameran edessä ja ylipäätään siitä, miten ihmisiä kannattaa lähestyä, Jere kertaa.

 

Hetkeksi Jeren valtasi tunne, että onko tässä tehty kaikki ns. päin honkia.

–Sama tyyppi minä siellä kameran takana edelleen olen. Voisi sanoa, että olen sen jälkeen ollut vain rohkeammin oma itseni, eli aidosti kiinnostunut ihmisistä ja heidän tarinastaan.

 

Kuvattaville kokemus Jere Satamon kanssa vietetyistä hetkistä on pääsääntöisesti luonteva, helppo ja oikeasti kiva hetki kameran edessä. Jere lähestyy kuvattavia avoimesti, mutta ihmisten omaa tilaa kunnioittaen. Joskus jään rikkomiseen tarvitaan huonoja vitsejä, viikonloppusuunnitelmista kyselyä tai vaikka kliseisesti säästä keskustelua.

 

–Kun on itse kiinnostunut ihmisistä ja kuuntelee mitä he oikeasti kertovat, syntyy resepti minun tapaani toimia ja tehdä töitä, Jere tuumii

 

–Kaksi korvaa ja yksi suu -lausahdus toimii. Eli kuuntelen kaksi kertaa enemmän kuin puhun itse. Ja yritän kuuntelun kautta sitten tehdä sitä taustatyötä ja kartoittaa millaisista ihmisistä on kyse ja millainen se heidän yhteinen matkansa on ollut. Ja löytää sieltä se kuvattavan parin oma arvomaailma, jota sitten pyrin tuomaan mahdollisimman hyvin näkyviin myös kuvissa.

 

Työjäljessä näkyy ihmisten välinen suhde. Mutta on niissä havaittavissa myös Jeren kohtaaminen ihmisten kanssa. Ainutlaatuisuus. Kuvissa on esillä parin koko matka ensitapaamisesta kuvaushetkeen saakka ja se näkyy nimenomaan tunteen muodossa.

Jere Satamo suhtautuu työhönsä intohimolla. Se näkyy lopputuloksissa.

YRITYSKUVAUKSET SAMALLA INTOHIMOLLA

Hääkuvausten lisäksi Jere Satamo toimii samoin periaattein missä tahansa kuvaustilanteissa, joissa kohteena on ihminen.

 

–Samat keinot ovat yleensä yrityskuvauksissakin läsnä, eli tarina ihmisen taustalla.

 

Mikä hääkuvauksissa kiehtoo? Intohimo välittyy, joten kuvaamisen on pakko olla Jerelle lähellä sydäntä?

 

–Kyllä se on tosiaan se intohimo, joka kuvaa parhaiten suhdettani hääkuviin. Välillä sesongin loppupuolella tuntuu, että voisi jo kesähäät riittää. Yli 230:t häät kuvanneena voin jo sanoa kokemuksella, että aina se on sille parille elämänsä tärkeimpiä päiviä. Sen kun pitää mielessä, niin sitä on taas oikeassa fiiliksessä kiinni, Jere sanoo.

 

Toinen Jereä motivoiva lähestyminen onkin jo mainittu useampaan kertaan: ihmisten tarinat ja reaktiot. Häissä hän on kuvaajana kuullut lukuisia koskettavia ja aitoja puheita, joiden aikana tunteikas kameramieskin on pyyhkinyt silmäkulmistaan kyyneleitä kameran takana. Tunteet ovat suuria ja kaikilla pinnassa, joten se on kaikille hääkuvaajille hetki, jonka haluaa ikuistaa parhaalla mahdollisella tavalla. ja hieno päivä, ne haluan ikuistaa parhaalla mahdollisella tavalla. Hetki, jonka hääpari voi näyttää vaikkapa lapsilleen 20:n vuoden päästä ja antaa heidän elää sen päivän kuvien kautta.

JERE SATAMO, HÄÄKUVAAJA ULKOMAILLA

Jere Satamo on kuvannut Suomen lisäksi jo kuudessa muussakin maassa. Vuosi vuodelta kiinnostusta on Suomen rajojen ulkopuolella enemmän ja enemmän. Maine kiirii Suomen ulkopuolellekin. Onko ulkomaille helppoa päästä kuvaamaan häitä?

 

–Mietin ja haaveilin pitkään, et miten sinne pääsisi ja vitsi että olisi kiva päästä ulkomaille kuvaamaan häitä. Se olikin sitten paljon helpommin sanottu kuin tehty, Jere muistelee.

 

Jere mainitsee tärkeimmäksi ulkomaille hänet kuljettaneeksi yksittäiseksi seikaksi sosiaalisen median. Ja sosiaalisen median osalta tärkein kanava lienee Instagram.

Jere Satamo osaa vangita tunteet kuvaan

–Some on auttanut valtavasti. Ensimmäisen ulkomaan keikan jälkeen tuli heti paljon kiinnostusta. Tai oikeastaan siinä vaiheessa, kun julkaisin kuvia sieltä ensimmäiseltä keikalta. Siinä näkyi paikkatiedot ja hashtageja, joista sai pääteltyä, että nyt on Satamon poika ollut ulkomailla asti kuvaamassa, Jere sanoo nauraen.

 

Toinen merkittävä apu on verkostoitumisessa. Satamo on itse aktiivisesti ollut yhteydessä eri maista kotoisin oleviin kuvaajiin ja tutustunut heihin. Sen myötä Jerelle itselleen on tullut esimerkiksi keikka Kroatiaan ja vastaavasti kroatialaiselle kuvaajalle keikka Suomeen.

 

–Suomessa tällä alalla on mielestäni vähän turhaa kyräilyä, piilotellaan omaa osaamista ja kontakteja, eikä jaeta omaa sisältöä. Se ei toimi, jos haluaa laajentaa omaa verkostoa. Meidän hääkuvaajien pitäisi olla enemmän kollegoita kuin kilpailijoita, hän pohtii.

 

Eli jos tämä artikkeli päätyy aloittelevan hääkuvaajan lukemiseksi, uskaltaako Jereä lähestyä somessa ja kysellä vinkkejä ja neuvoja?

 

–Ehdottomasti saa kysyä! Viimeksi tänään (haastattelupäivänä) autoin erästä kuvaajaa, joka oli kiinnostunut hääkuvaamisesta ulkomailla, Jere Satamo sanoo innoissaan.

JERE SATAMO -BRÄNDI NÄKYY JA ELÄÄ MUKANA

Vaikka kyseessä on valokuvaustuote, on lopputuote paljon muutakin kuin pelkkä muistitikullinen valokuvia. Kuvat toki toimitetaan muistitikulla, mutta persoonallisella tavalla. Jere Satamon brändin näköisellä tavalla.

 

–Toimitan kuvat vanerisessa puulaatikossa. Niitä on lähtenyt maailmalle noin 150 kappaletta. Välillä sekin tuntuu itsestäni siltä, että taas lähtee tällainen laatikko, mutta aika pian sitä tosiaan tajuaa sen, että kuinka ainutlaatuisesta laatikosta siinä on oikeasti kyse. Jo ne puun syyt ovat ainutlaatuisia, sisällöstä puhumattakaan.

 

–Sille parille se kuvapaketti laatikoineen ja kaiverruksineen on kuitenkin ainutlaatuinen ja uniikki. Viimeistelty tuote. Kliseisesti voisi sen sanoa olevan kirsikka kakun päällä, Jere sanoo.

 

Ja koko Jere Satamon brändi noudattelee samaa linjaa, lähtien käyntikorteista tai lahjakorteista. Viimeisteltyä puuviilua.

Valokuvaan voi tallentua hyvinkin ohikiitäviä hetkiä. Viidessadasosasekunnista jäävä hetki jää kuvan myötä elämään ikuisesi. Paitsi kuvien myötä, niin Jere myöntää ystävystyneensä joidenkin asiakkaidensa kanssa.

 

–Minulla on hyvä naamamuisti. Jos näen entisiä asiakkaita jossain, usein muistan heidät vielä jopa nimeltä ja käyn kyselemässä kuulumisia. Ja usein hääkuvakset ovat se ensimmäinen ”työtilanne” asiakkaiden kanssa. Ristiäiset ja perhekuvaukset muodostavat kuvauksille luonnollisen jatkumon.

 

No mikä sitten on Jerelle se kaikkein ikimuistoisin hetki tai kuva?

Jere Satamo mainitsee nämä häät yhdeksi ikimuistoisimmista kuvaamistaan.

 

–Tätä kysytään usein häissä! Paljon ikimuistoisia hetkiä, mutta eräs suhteellisen tuore tapahtuma, viime syksyltä Raaseporista on jäänyt hienosti mieleeni.

 

–Kyseessä oli masquerade-teemalla olevat häät. Mietin että menenkö paikalle kuten normaalisti, suorilla housuilla ja kukkapaidalla, vai laitanko hääteemaan sopivaa. Lopulta päädyin pukemaan hääteemaan sopivamman asun: mustat pillifarkut, maiharit ja musta kauluspaita osoittautui oivaksi vaihtoehdoksi. Häissä 99% vieraista oli pukeutunut! Siellä oli mm. Freddie Mercury, James Bond ja muutamia muita aivan upeita asukokonaisuuksia paikalla. Upea ja persoonallinen pari, jonka häät jäivät todella mieleen!

 

Jaa artikkeli: