Lupa-asiat ja oikeudet


Tämä onkin sen verran mielenkiintoinen aihe, että pakkohan tähän on tarttua. Kuvien käyttöoikeudet, tekijänoikeudet, julkaisuluvat ja kuvausluvat. Tämä on selkeästi tässä nykypäivän digimaailmassa, asia mitä ei aina muisteta ottaa huomioon. Ja melkein uskaltaisin uhkarohkeasti väittää, ettei kaikki edes siitä välitä, vaikka asian sattuisi tietämään. Tärkeää on kuitenkin tiedostaa nämä asiat ja muistaa, että muun muassa luvattomista kuvien käytöstä on maksettu myös korvauksia.

Missä saa kuvata ilman erillistä lupaa?

Useiden kaupunkien toimipisteet ja julkiset tilat ovat kaikille avoimia ja niissä saa kuvata. Julkisissa tiloissa olevia asiakkaita voidaan kuvata, mutta on kuitenkin huomaavaista ja kysyä henkilöiltä kuvaamiseen lupaa. Erityisesti lasten ja nuorten kohdalla täytyy muistaa, että alle 18-vuotiaiden kuvaamiseen tulee olla huoltajan suostumus. Tapahtumissa tilaisuuteen osallistuville riittää, että tapahtuman kutsussa tai ilmoituksessa kerrotaan tilaisuuden kuvaamisesta.

Kuitenkin osassa julkisia tiloja on kuvausrajoituksia tai se on kielletty kokonaan esimerkkinä tällaisista on museot. Mikäli olet epävarma siitä onko kuvaaminen sallittua niin kysyä aina voi.

Yrityksissä on erilaisia säännöksiä kuvaamiseen suhteen tilojen tai itse bisneksen takia. Jossain paikoissa voi riittää kysyminen infosta tai toimitusjohtajalta, kun taas toisaalla se tulee hakea kirjallisesti etukäteen organisaation sisällä.

Tässäkin tapauksessa kysyminen kannattaa aina ja kuvaamisesta on hyvä tiedottaa yrityksen henkilökunnalle, jolloin jokainen voi itse päättää näkyykö kuvissa vai ei. On myös mukava hiukan valmistautua mahdolliseen kuvaukseen kurkistamalla aamulla peiliin hetken pidempään.

Älä ota tai käytä toisen omaa

Oikeastaa tekijänoikeuksien sekä kuvaus- ja julkaisulupien kanssa on erittäin helppoa elää. Ei käytä kenenkään toisen kuvaamaa tai tekemää, kysyy aina kuvattaessa luvan kuvaamiseen ja julkaisemiseen. Lisäksi on myös syytä muistaa, että kuvauksen ostajana, ilman kuvaajan lupaa ei kuvia tulisi antaa julkaistavaksi kolmansille osapuolille.

Tässä kuusi vinkkiä:

  • Jos mahdollista, varmista kuvaus- ja julkaisulupa kuvattavilta sekä kuvauspaikalta.
  • Älä kuvaa tai julkaise ilman lupaa mainos- tai makkinointimateriaaleissa.
  • Mikäli joku on kieltänyt kuvaamisen, huolehdi siitä ettei häntä kuvata tai varsinkaan julkaista missään.
  • Julkisella paikalla on kuvaaminen sallittua ja ne saa julkaista.
  • Kuvaajalta voi myös varmistaa kuvien oikeudet eutkäteen ja tarvittaessa sopia erityisoikeuksista erikseen.
  • Kirjallinen kuvaus- ja julkaisulupa kannattaa aina, myös omien työntekijöiden kohdalla.
Jaa artikkeli: