Mielenterveyspäivä ja työhyvinvointi
10.10.2019
Torstai 10.10. on maailman mielenterveyspäivä. Joku siellä ruudun takana, saattaa nyt miettiä mitä tämä liittyy videokuvaukseen ja Rabbitin töihin. Minäpä avaan tätä asiaa hiukan.
Moni meistä sai kokea alkusyksyn flunssakauden. Myös Rabbitin toimistolla niistettiin nenää vuorotellen. Kaikki kyllä ymmärtävät, jos joudut jäämään pois töistä flunssan tai murtuneen jalan takia. Nämä vaikuttavat työkykyyn, senhän näkee päällepäin. Menet työterveyteen, ja lähdet kotiin kera lääkärin lausunnon ja sairasloman.
Mitäpä jos, murtuma tai haava ei ole nähtävissä?
Suomalaisessa väestötutkimuksessa todettiin, että 7,4% aikuisista kärsii vuosittain masennuksesta. Tähän prosenttimäärään on laskettu heidät, joiden masennus täyttää sairauden diagnostiset kriteerit. Jos katsomme kuinka suuri prosentti suomalaisista kärsii lievemmistä masennusoireista, luku on jo 10-20%. Masennus ei ole ainoa mielenterveydensairaus joka rasittaa monen ihmisen arkea, se vain on yksi yleisimmistä ja parhaiten ymmärretyistä.
Valtava määrä ihmisiä puskee arjessaan eteenpäin tästä huolimatta. Se on kuin oman jaksamisen reunalla tasapainoilua. Jos ”mielikuvituskassi” täynnä huolia painaa liikaa vasemmassa kädessä, eikä kukaan anna tukea tarrautumalla oikeaan käteen, saattaa reunalta tipahtaa.
Tällä hetkellä mielenterveyden haasteet ovat tabu suomalaisessa kulttuurissa. Näkymättömiä sairauksia ei uskota, omia oireita ei tunnisteta tai hyväksytä. Varsinkin työelämässä, monet vähättelevät esimerkiksi burn outin oireita. Vaikka mieli uisi synkissä vesissä, huutaen hoivan tarvetta, ei sairaslomaa uskalleta hakea.
Vietämme töissä noin 40-60 tuntia viikossa, työpäiviä vuodessa on noin 213, eläke-ikään saavutaan 65 vuoden paikkeilla. Tämä on todella suuri viipale elämästämme. Eikö olisi siis tärkeää, että voimme hyvin myös töissä?
Työnantajalla on vastuu
Olen itse todistanut työpaikkakiusaamista, burn outin, ystävän jaksamisen romahtamisen työolosuhteiden takia. Jos 40-60 tuntia viikossa, meidän tulee toimia kuin koneet, eikä ihmisyyttämme oteta huomioon, lopputulos ei voi olla hyvä. Olemme kaikki kokonaisuuksia. Se mitä kotona tapahtuu, vaikuttaa meihin myös työtilanteissa ja toisinpäin.
Mielestäni työnantajien on kannettava vastuuta. Työntekijöille tulee tarjota mahdollisuus hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja hoitamiseen. Psykoterapian tarjoaminen jokaiselle työntekijälle ei ole läheskään aina mahdollista, mutta hyvinvoinnista välittäminen voi lähteä ihan vain toisen kohtaamisesta ihmisenä, ei työntekijänä. Kysytään toisiltamme “mitä sinulle kuuluu?” ja todella kuunnellaan vastaus.
Itse olen tällä hetkellä siitä onnekkaassa tilanteessa, että Rabbitillä ymmärretään työntekijöiden hyvinvoinnin tärkeys. Se yksi tunti viikossa, kun käyn purkamassa tuntoja ammattilaiselle, on merkittävä osa omaa hyvinvointini ylläpitämistä. Töissä tämä on otettu hyvin vastaan.
Sallan melkein seitsemän vinkkiä
Henkiseen hyvinvointiin vaikuttaa myös fyysinen hyvinvointi. Kuulostan ehkä rikkinäiseltä levyltä, mutta kuten edellä mainitsin, olemme kokonaisuuksia. Tässä siis vinkkini kuinka pitää huoli itsestään työn lomassa.
-
- Muista ergonomia työskennellessä.
Se pöytä ei ole sähköistetty turhan takia. - Pidä taukoja
Ei työpuheita kahvitauollani, kiitos! Välillä kannattaa nostaa katse näytöstä. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin kertoa, että työskentelytehokkuus kärsii huomattavasti, jos silmät ovat jumissa, eikä katsetta pysty tarkentamaan tekstiin. Taukojumppa on pop! - Pyydä apua
Suomalaiset ovat tunnettuja sisusta, mutta kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin. - Opi omat vahvuutesi ja heikkoutesi
Kun tietää omat vahvuutensa, heikkoutensa ja rajansa, on helpompi muotoilla itselleen toimivaa arkea. - Ole armelias itsellesi
Äärimmäisen tärkeä, mutta myös haastava asia. Sisäinen puheemme voi olla julmaa ja arvostelevaa. “Miten et tätäkään asiaa osannut?”. Jos negatiivinen ääni pään sisällä ottaa vallan, mieti puhuisitko ystävällesi niin? Todennäköisesti et. Miksi siis puhuisit kyseisellä tavalla itsellesi. - Palautuminen
Työpäivää voi verrata urheilusuoritukseen. Palautuminen on tärkeää. Jätetään työhuolet työpaikalle jos vain mahdollista, ja tehdään vapaa-ajalla niitä mielekkäitä asioita joista saamme energiaa.
- Muista ergonomia työskennellessä.
Elämä ei ole aina ruusuilla tanssimista, ylä- ja alamäet kuuluvat ihmiskokemukseen. Näistä kaikista kuitenkin voidaan selvitä, kun pidämme toisistamme huolta.
Mitä sinulle kuuluu?
-Salla
Millä tavoin pidät huolta omasta hyvinvoinnista? Liity keskusteluun uudessa kommenttiboksissamme tai sosiaalisen median kanavissa. #mitäkuuluu #työhyvinvointi