Miksi yksi video maksaa satasia ja toinen tonneja?


Hiukan tätä aihetta on sivuttu aikaisemmin blogijutussa: Kannattaako ostaa, jos halvalla saa? Jokainen video on aina oma uniikki yksilönsä ja sen voi toteuttaa usealla eri tyylillä tai budjetilla. Jokainen video tarvitsee kuitenkin nämä työvaiheet: suunnittelu, kuvaus ja jälkikäsittely. Näiden lisäksi on myös muita osioita tai lisukkeita, jotka vaikuttavat kokonaiskustannukseen.

Useimmiten täällä Rabbitilla tarjoukset kulkeutuvat tavalla tai toisella allekirjoittaneen käsien kautta. Asianlaitahan sattuu olemaan sellainen, että nämä minun työkaverit ovat äärettömän lahjakkaita näissä kuvaus- ja edittihommissa, joten tarjouksen laskenta olisi tyhmää teettää heillä. Ja vaikka matematiikka ei koskaan ollutkaan lempiaineeni koulussa, niin asiakkuudet ja projektinhoito kokonaisuudessaan (mukaan lukien tarjoukset), ei voisi olla enemmän se minun juttuni.

Silti, oikein mitoitettu tarjous on tiimityötä ja meillä ne perustuvat aina todelliseen työaika-arvioon. Videotuotannon ostaminen on verrattavissa uuden auton tai talopaketin ostamiseen, sillä tässäkin tuotteessa on olemassa se perusrunko, ja siihen kaikenlaisia lisäosia sekä palveluita ”aasta ööhöön”. Tästä syystä ajattelin koota muutamia vinkkejä videon tarjouspyyntöön, jotta saatte juuri teidän tarpeisiinne räätälöidyn tarjouksen. Voihan tästä olla teille apua myös tarjousten vertailussa.

Mistä videotuotannon hinta muodostuu?

Näiden vuosien aikana olen huomannut, että joudumme välillä itsekin pohtimaan mitä kaikkea tarjouksessa tulee huomioida. Usein asiakas saattaa pyytää tarjouksen minuutin mittaisesta yritysvideosta. Siitä on oikein hyvä lähteä liikkeelle, mutta tässä kohtaa meillä on muutamia asioita mitä haluamme vielä tarkentaa. Usein hinta määräytyy ihan muista seikoista, kuin vain valmiin videon pituudesta. Voipa olla, että se lyhyt 20 sekunnin mainospätkä on budjetilta ja tuotannoltaan paljon suurempi, kuin saman yrityksen 2min yritysesittelyvideo.

Listaan teille asioita mitä kannattaa huomioida, kun videon ostaminen on ajankohtainen. Parhaiten saamme käsityksen mitä asiakas on tilaamassa, kun hänellä on näyttää esimerkkivideo. Siitä näkee heti onko tuotanto toteutettavissa ”mies ja kamera -tyyliin” vai tarvitaanko monikameratuotanto ja suurempi kuvaustiimi. Samalla nähdään onko videolla käytetty esimerkiksi animointia, joka tietysti lisää editoinnin työn osuutta. Budjetti on todella tärkeä selvittää ennen projekti alkamista, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään puolin ja toisin.

Mihin tarkoitukseen video tulee?

Onko videon päätarkoitus esitellä yritystä ja sen toimintaa, luoda hyvää työnantajamielikuvaa vai kenties hurmata asiakkaat brändivideon muodossa? Ehkä uusi tuote kaipaa tv-mainokset tai jotain ihan muuta? Mieti nämä asiat valmiiksi, koska sillä on merkitystä tarjousta tehdessä.

Kun video on valmis mikä on sen jakelu?

Tuleeko valmis video messuosaston seinälle pyörimään looppina, jaetaanko se omissa kanavissa ilman mediarahaa (some, YouTube ja/ tai omat verkkosivut) vai tuleeko maksullinen mainoskampanja YouTubeen, someen ja/ tai telkkariin?

Nämä toki selviää myös projektin aikana, mutta usein jakelukanava vaikuttaa esimerkiksi spiikin ja musiikin hintaa. Valmiin videon maksimi pituuteen tai tarvittaviin formaatteihin (vaaka, pysty ja/ tai neliö).

Missä ja mitä kuvataan?

Onko videon käsikirjoitus valmis? Jos on niin hienoa, sen avulla tarjouksen kanssa päästään helposti eteenpäin. Mikäli taas kässäriä ei ole vielä valmiina, tarvitaan tieto siitä missä ja mitä kuvataan. Näillä seuraavilla tiedoilla päästään liikkeelle, kun mietitään tarvittavaa kuvausaikaa, kalustoa ja tuotantotiimin kokoa:

  • Mikä on kuvauspaikka tai onko niitä useampi?
  • Tuleeko videolle henkilöhaastattelu?
  • Videon sisältö pääpiirteittäin eli onko esim. kyseessä asiakastarina vai tuotannon esittely.

Mitä jälkikäsittelyltä toivotaan?

Se halutaanko videolle staattinen alku- ja loppuplanssi tai kenties useita animoituja elementtejä sekä tekstinostoja pitkin videota, on sillä suuri ero editoinnin työtuntien määrässä. Siksi tässäkin kohtaa esimerkkivideosta on suuresti apua jälkikäsittelyn työmäärän arvioinnissa.

Lisäksi, tarvitaanko jotain näistä lisäpalveluista?

  • käsikirjoitus
  • spiikkaaja
  • malli tai malleja
  • meikkaaja
  • catering kuvauspäivälle
  • lokaation scouttaus (kuvauspaikan etsiminen)
  • rekvisiitan hankintaa
  • erityistoive musiikille tai äänimaailmalle
  • animointia
  • tekstityksen litterointi ja/ tai asennus
  • kieliversioita videosta
  • muita versioita videosta (esim. lisäformaatteja sosiaaliseen mediaan tai tiiseri)

Tehdään teille hyvä video!

Meidän kotisivuillakin sanotaan, että ”mitäs jos tehtäisiin heti kerralla hyvä video?”. Olkaapa rohkeasti yhteydessä ja kertokaa omat ajatukset ja toiveet videotuotannosta. Me lasketaan teidän tarpeisiin ja budjettiin räätälöity tarjous.

Ihanaa kevättä kaikille.

– Marjukka

Jaa artikkeli: