Uusi vuosikymmen tuo muutoksia YouTubeen


Me kaikkien nykypäivän lasten vanhemmat voidaan varmasti yhdessä naurahtaa tälle lausahdukselle, että “YouTube on linjannut, etteivät alle 13-vuotiaat lapset katso sisältöjä ilman aikuisen valvontaa.” Niinpä niin. Uskon, että moni vanhempi pystyy samaistumaan tähän paremmin: Kaikkea ei voi eikä pysty vanhemmatkaan seuraamaan, vaikka melkoisia “superihmisiä” ja sirkustirehtöörejä välillä olemmekin. Uskon, että useimmat meistä koittaa pysyä perillä siitä mitä lapset tekevät netissä, vaikka todellisuudessa me ei tiedetä siitä puoliakaan.

Googlen omistama videopalvelu YouTube muuttaa sääntöjä alkuvuodesta 2020. Muutokset koskevat lapsille suunnattuja videoita ja samalla sisällöntuottajien vastuu omasta videomateriaalistaan kasvaa. Muutos tuo siis tullessaan uusia haasteita YouTubeen sisältöä tuottaville. 

Uudistuksen takana on jättisakot, jotka YouTube sai laittomasti kerätyistä tiedoista kohdistuen lapsiin ilman heidän vanhempiensa lupaa. Yhdysvaltain kuluttajansuojaviranomaisen FTC:n syyskuussa julkaiseman tiedotteen mukaan Google ja YouTube ovat sopineet maksavansa 170 miljoonaa dollaria korvauksia lasten yksityisyyttä suojelevan COPPA-lain rikkomisesta. 

Laki kieltää tiedon keruu alle 13-vuotiaista ilman vanhempien suostumusta ja COPPA antaa vanhemmille oikeuden määritellä, mitä tietoja verkkosivut voi kerätä heidän lapsistaan.

Mikä siis muuttuu?

Muutokset ovat maailmanlaajuisia ja tulee siis koskemaan myös meidän pientä maatamme. Jatkossa sisällöntuottajien tulee ilmoittaa, jos sisältö on suunnattu lapsille. Lisäksi videosisällön tunnistamiseen tullaan hyödyntämään myös tekoälyä.

YouTubesta tullaan poistamaan lapsille tarkoitetuista videoista käyttäjille personoidut mainokset ja tilalle tulee muita “asiayhteyteen soveltuvia” mainoksia. Lisäksi lapsille suunnatuista videoista tullaan poistamaan mm. kommentointimahdollisuus ja julkisesti näkyvät tykkäykset. YouTube on myös julkaissut videon, jolla tiedottaa ja ohjeistaa sisällöntuottajia toimimaan lapsille suunnatun sisällön ja videoiden suhteen. Viime kädessä sisällöntuottaja on aina itse vastuussa videoistaan ja heille voi tulla seuraamuksia mikäli videoita ei ole merkitty oikein.

Kannattaa siis ottaa tosissaan

Kyseessä on ihan uusi asian ja tässä vaiheessa ei tiedetä miten se tulee vaikuttamaan Suomessa. Seuraukset pohjoismaisille tubettajille tulevat YouTuben käyttöehdoista. Mikäli käyttöehtoja rikotaan on yhtiöllä oikeus sulkea tubettajan käyttäjätilit. Eli sisällöntuottajat joiden elanto on kiinni YouTubesta tulee vaikutukset näkymään myös ansioissa. Sillä lapsille tarkoitetut videot ovat keränneet palvelussa kaikkein eniten katsojia.

Nähtäväksi siis jää mitä tämä muutos tuo tullessaan ja mitä se oikeasti tulee tarkoittamaan. Sillä useilta meistä löytyy kotoa (tai ainakin lähipiiristä) alle 13 vuotiaita lapsia, jotka katsovat YouTubea enemmän kuin perinteistä televisiota. Ehkäpä tämä uudistus tuo lapsille turvallisempaa ja laadukkaampaa sisältöä. Toivoa sopii.

 

Jaa artikkeli: