Podcastit – Kaikkihan sitä nykyään tekee
4.11.2021
Onko tosiaan näin? Ehkä tai sitten ei. Allekirjoittanut ei ainakaan ole tehnyt yhtään podcastia, mutta olen sentään päässyt testaamaan kyseisiä laitteita ja leikkimään hetken työkavereiden kanssa podcastin tekemistä. Vilin ja Rikun kanssa homma meni lähinnä hassuttelun puolelle, mutta samalla tulin miettineeksi mikä voisi olla oma aihe podcastille. Täytyy myöntää, että edes hypoteettinen valinta asian suhteen ei onnistunut. Dilemma on se, että erittäin hyviä ”podeja” on jo likimain jokaisesta aiheesta ja onneksi näin. Mitä muutakaan sitä ihminen tekisi lenkillä ja kotiaskareissa? Sehän on sitä ruhtinaallista omaa aikaa, eikö?
Podilaitteet tuli taloon
Joku ehkä jo tiesikin, että meiltä löytyy nykyään ammattimaiset välineet podcastin tuottamiseen. Osku Valtosen & Juhani Koskisen Kaikki mitä rakastan-podin jaksot tuotettiin kesällä näillä kyseisillä laitteilla. Meiltä tässä oli mukana tuottaja Nikon lisäksi omalla panoksellaan myös Allu ja Riku. Saman kesän aikana myös Jere löysi tiensä Kuraläppä-podcastin tiimiin.
Kaikki mitä rakastan-podcast kertoo nimensä mukaisesti siitä mitä Osku & Juhani rakastaa. Uskonkin, että aika moni meistä voi samaistua näihin jaksojen aiheisiin tai ainakin osaan niistä. Kuraläppä taas on täyttä asiaa maastopyöräilystä ja on varmasti aiheesta kiinnostuneille erityinen kultakimpale.
Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy paljon vinkkejä siihen mitä kannattaa ottaa huomioon, jos suunnittelee podia ja halutaan pitää tuotannon kustannukset maltillisina. Myös yritysten ja asiantuntijoiden viestinnässä on jo paljon loistavia esimerkkejä podcastien toteutuksesta. Mikäli tällainen on pohdinnassa tai se alkoi juuri kiinnostamaan, niin meidän kautta saa podcast tuotannon avaimet käteen -palveluna tai omatoimisesti tuotettuna. Kannattaa ehdottomasti ryhtyä tuumasta toimeen.
Millaista se podcastin tekeminen sitten on?
Kyselin hiukan Kaikki mitä rakastan-podin porukalta sekä Kuraläpässä mukana olevalta Jereltä, millaista se podcastin tekeminen oikein on. Tällaisia vastauksia sain herroilta.
Mistä tai keneltä tuli ajatus podcastiin?
- Juhani: Oskulta taisi tulla, että kokeillaan nyt tällästäkin ja että tulee nähtyä. Se oli joskus pari vuotta sitten, mutta nyt kun muutin Helsinkiin alkuvuodesta niin oli pakko toteuttaa oikeasti. Niko oli sitten tuottajana innoissaan mukana, kun sai hommata taas kaikenlaisia laitteita.
- Jere: Kaveri oli laittanut Kuraläppä-podcastin pystyyn lokakuussa 2020. Itse liityin alkusyksystä 2021, kun tapasin Bobin heinäkuussa fillarireissulla Turusta Ouluun, niin hän kysyi mukaan.
Miten jaksojen aiheet syntyi?
- Juhani: Mietittiin yhdessä ja listattiin about 30 aihetta, joista sitten aseteltiin kymmenkunta järjestykseen ekalle tuotantokaudelle.
- Jere: Jaksojen aiheet syntyy mm. kuulijoiden toiveista, mutta sitten ihan tekijöiden omista ideoista ja mielellään mahdollisimman ajankohtaisista aiheista.
Mikä yllätti podcastin teossa?
- Juhani: No ehkä se miten kivuttomasti itse jaksot syntyivät. Hankaluuksia aiheutti lähinnä aikataulutus kiireisten keski-ikäisten miesten ja kahden kaupungin kesken, että saataisiin säännöllisesti jaksot ulos.
- Jere: Työn määrä. Valmisteluihin menee aikaa, mutta myös itse nauhoitukseen, varsinkin kun tehdään podcastia eri osoitteista. Myös jälkityöstöön menee aikaa juuri tämän takia, kun jokainen nauhoittaa oman ääniraidan omissa lokaatioissaan.
Kauanko yhden jakson valmistelu ja nauhoitus vie aikaa kokonaisuudessaan?
- Juhani: Noin kaksi tuntia per jakso. Aika lonkalta vedettiin, joka ei nyt välttämättä ole kovin hyvä juttu.
- Jere: Valmisteluun menee muutama tunti, äänitykseen yleensä n.2,5h (jakson mitta n.1,5-2h) ja jälkityöstöön 3-4h/jakso.
Mikä on oma lempijakso tähän mennessä?
- Juhani: Jalkapallojakso jossa vieraana Mika Ojala. Siinä mentiin syvälle ja puhuttiin tärkeistä asioista.
- Jere: Jakso nro 46 /Maastopyöräilyn ylä- ja alamäkiä. Olen tässä itse ensimmäistä kertaa mukana ja vielä tässä vaiheessa vain vierailijan roolissa. Kerron lähinnä henkisistä ja fyysisistä ylä- ja alamäistä.
Miten kuulijat mielestänne löysi podcastin? Onko esim. jotain dataa olemassa?
- Juhani: Mielestäni ihan hyvin. Nikolla* data, mutta kai sitä muutama kymmenen tuhatta kuunteli. Ja Instagramissakin pitkälti yli 1000 seuraajaa. *Kaiken kaikkiaan KMR-podcastin ensimmäinen kausi keräsi kuuntelijoita yhteensä 33 000.
- Jere: Asiasta kiinnostuneet muut kuuntelijat ja heidän suositukset. Myös Instagramin kautta porukkaa on löytänyt podcastin.
Markkinoitiinko podcastiä jotenkin?
- Juhani: Markkinoitiin pääasiassa IG:ssä, vähän myös Twitterissä ja Facebookissa. Mutta omilla tileillä, ei rahalla.
- Jere: Ei
Millaista palautetta olette saaneet?
- Juhani: Hyvää lähinnä, että ääniä miellyttävä kuunnella ja jutut kiinnostavia. Myös sellaista, että aluksi oli ehkä vähän kankeaa mikä toki ymmärrettävää, kun tehtiin ekaa kertaa. On myös sanottu ettei pystynyt kuuntelemaan, koska Turun murre. 😀
- Jere: Todella hyvää. Podcastia kehutaan sen takia, että siinä on pääasiassa rento, mutta ammattimainen meininki höystettynä asiasisällöllä. Myös erilaiset asiantuntijavieraat ovat otettu hyvin vastaan.
Mitä tekisit toisin?
- Juhani: En paljon mitään muuta kuin että suunniteltaisiin sisällöt tarkemmin ja paremmin.
- Jere: Jättäisin omat ärsyttävät maneerit pois 😀
Mikä on ollut kuunnelluin jakso? Mistä sen suosio voisi johtua?
- Juhani: Niko* tietää, mut vissiin Rakkaus tai Parisuhde. Ja syyt, koska rakkaus ja parisuhde.
* KMR:n kuunnelluin jakso oli Rakkaus, jota kuunneltiin 7150 kertaa. - Jere: Itseasiassa en tiedä, paha sanoa.
Tuleeko podcastille jatkoa? tai ehkä kokonaan uusia podastejä?
- Juhani: Kokonaan uusia ei oo näköpiirissä, mut KMR:n kakkoskauteen on ainakin otettu jo promokuvat ja tehty jinkku.
- Jere: Jatkuu normaalisti tahdilla jakso per viikko, mutta esim. kisakaudella julkaistaan heti kisaviikonlopun jälkeen erikoisjakso.
Olisko mitään muita podcast suosituksia antaa?
- Juhani: Itse kuuntelen puolisoni POKS-podcastia ja yritän oppia, lisäksi Aki Linnanahde Talk Show ja Roope Salmisen Kolme käännekohtaa ovat kiinnostavia vieraspodeja. Myös Jani Säterin ja Aki Keinäsen Puun takaa -podcast totta kai, jos lätkä kiinnostaa.
- Jere: Jäljillä. Siinä puidaan läpi mitä ihmeellisimpiä true crime -keissejä eli kyseessä on rikospodcast.
Lopuksi sana on vapaa – aiheesta podcast:
- Juhani: Helppoa ja kivaa, jos sen osaa. Eli on siinä sittenkin aika paljon muutakin kuin mikit päälle ja suu auki (kiitos siis ennen kaikkea Niko ja Allu, myös Riku aka tuotantotiimi). Mutta on myös kiva tällainen juttu, jota periaatteessa kuka tahansa voi tehdä ja julkaista, kuuntelee sitten kuka kuuntelee. Sehän on ihan yleinen läppä, että nykyään _kaikki_ tekevät podcasteja, eikö?! 😉
Kaunis kiitos Juhanille ja Jerelle vastauksista. Mukavaa marraskuuta kaikille podcastejä kuunnellen.
Tässä vielä suorat linkit yllä mainittuihin podeihin (Spotify):
Kysymyksiä aiheesta?
Lue podcast-tuotannostamme lisää tästä. lähetä meille sähköpostia info@rabbit.fi tai ota yhteyttä tästä.
– Marjukka Saviola