Työmatkailun edut ja haitat


Muistan kun joskus taannoisessa työpaikassa kysyttiin työhaastattelussa, että olenko tarvittaessa valmis reissaamaan ulkomaille. Itsekseni hykertelin ja mietin, että totta ihmeessä olen valmis. Mikäpä sen siistimpää kuin päästä ulkomaille työnantajan piikkiin. Kun sitten työmatkat Pohjoismaihin alkoivat, paljastui työmatkailun karu todellisuus, se ei ollutkaan sellaista osittaista lomailua, vaan raakaa työntekoa, pitkinä työpäivinä. Pahimmissa (vai parhaissa tapauksissa) työmatka esim. Ruotsiin saattoi kestää yhden työpäivän, jolloin aamu startattiin kotoa kukonlaulun aikaan ja lentokone oli sitten takaisin Suomessa iltamyöhään.

Hääkuvaajan unelma

Varsinkin monen hääkuvaajan unelma on päästä kuvaamaan häitä ulkomaille. Se on upea kokemus, mutta siinä saa miettiä paljon asioita, joita ei ehkä etukäteen tule miettineeksi. Yksin reissatessa, sinulla on matkatavarat yhden hengen varassa ja esimerkiksi työkeikan täyttämiä muistikortteja ei pystykään antamaan osaksi toiselle matkalaiselle, vaan ne kulkevat ainoastaan sinun varassa. Siinä on omat riskinsä ja riskien minimoiseksi olenkin pyrkinyt tekemään varmuuskopiot sekä läppärille, että ulkoiselle kovalevylle ja tietenkin sitten itse muistikorteilla on jo kuvatut materiaalit. Onneksi tänä päivänä on runsaasti tarjolla erilaisia pilvipalveluja, mutta niihinkään lataaminen ei välttämättä onnistu, esimerkiksi huonojen datayhteyksien takia, maasta riippuen. Iso osa nykypäivän kameroista onneksi tallentavat kuvat ja videot vaivattomasti kahdelle muistikortille ja olen itse tehnytkin niin, että toiset muistikortit reissaavat ruumassa matkalaukussa ja toiset kortit olen sitten laittanut lompakkooni.

Muistan eräältä hääkuvausworkshopilta worst case -skenaarion, kun kuvaaja oli matkustanut Yhdysvalloista Eurooppaan tällaiselle destination-hääkeikalle ja kun hän oli koneesta noustessaan alkanut ottamaan kameralaukkuaan lentokoneen matkustamon hyllyltä, oli hän huomannut kameralaukkunsa kadonneen. Tällaisissa tapauksissa on kullanarvoista omata kuvaajaverkosto ja hyvät vakuutukset. Vakuutukset korvaa varmasti suurimman osan kalustosta tai kaluston arvosta, mutta kuvaajaverkosto taas pystyy auttamaan mahdollisesti korvaavan kaluston lainaksi työkeikalle, joka reissatessa yleensä on kuitenkin muutaman päivän sisällä, jolloin vakuutusyhtiön korvaukset tuskin ovat vielä saapuneet. Kuitenkin nämä reissut ovat kullanarvoisia muistoja elämässä ja niistä pitää nauttia. Suosittelen esimerkiksi varaamaan pari päivää ennen kuvausta location scoutingille, jolloin kuvauspaikat ovat sitten kuvauspäivinä selvillä eikä suurempia yllätyksiä ole mahdollisesi luvassa. Mikäli aikataulut antavat myöten, on myös kuvausten jälkeen mukava rentoutua yksinään kohteessa ja ottaa ilo irti reissusta. Valo- ja videokuvaajana kannattaa ikuistaa myös muistoja itselle, eikä pelkästään asiakkaalle.

Joten ei muuta kun turvallisia työmatkoja ja pitäkää itsestänne sekä tavaroistanne huolta!

// Jere

Jaa artikkeli: