Työn ja opintojen välissä


Aloitin media-alan opintoni 2020 syksyllä Lahden AMK:n muotoiluinstituutissa. En vielä silloin tiennyt varsinaisesti mitä halusin tehdä tai miten näkisin esimerkiksi tulevaisuuden työllistymisen. Mutta olin aina ollut luova sekä innokas, joten tällä pohjalla koin itselleni hyvin soveltuvaksi hakea korkeakouluun joka käsittelee taiteita, mainontaa ja luovaa toteuttamista.

Opintonimike oli mediasisällön suunnittelija ja se pitikin sisällään todella kattavasti lähes kaikkea media-alan tehtäviä. Tämä oli varsinkin hyvä, koska en tosiaan vielä siinä vaiheessa tiennyt mikä itseä alalla eniten kiinnostaisi, joten opinnot antoivat minulle mahdollisuuden tutustua erilaisiin työtehtäviin.

Kävimmekin läpi taiteen historiaa, värioppia, mainontaa ja mainoksia. Sain myös pintaraapaisua valokuvaukseen ja videokuvaukseen. Myös jälkityöt,

kuvankäsittely ja videoeditointi käytiin perusteiden osalta läpi.

Ensimmäinen vuosi meni lähes ihmetellessä, oli hyviä opintokavereita ja opiskelijabileitä. Oli paljon erilaisia kiinnostavia opintojaksoja ja ylipäätään tottuminen korkeakouluopintojen hektiseen ja itsevastuulliseen opintokokonaisuuteen vei aikaa. 

Jatkoin opintoja Lahdessa vielä toisen vuoden. Vaikka kurssikokonaisuuksia tuli lisää ja opinnot etenivät hyvin, oli silti opintokokonaisuus omaan mieleen hieman hajanainen ja ympäripyöreä. Aloin jo miettimään hyvissä ajoin sitä, saanko opinnoista riittävästi työkaluja työelämässä toimimiseen ja ylipäätään työllistyykö mihinkään. 

Uudet ajatukset johtivat liikekannalle

En ollut täysin tyytyväinen ja aloin käydä läpi erilaisia vaihtoehtoja. Pyörittelin kesällä muutamia potentiaalisia vaihtoehtoja ja päätin hakea elokuvan ja mainonnan suunnittelun opintoihin toisiin oppilaitoksiin. Lahti oli ihan mukava paikka, mutta koin etten saanut siellä tarpeeksi.

Hain mainonnan suunnitteluun Turkuun, sekä elokuvan opintoihin Turkuun ja Tampereelle. Tampereella ryhmät olivat täysiä eikä täydennyshaussa siirtyviä otettu lainkaan lisää. Mutta Turkuun pääsin pääsykokeisiin ja vaikka aluksi päädyinkin vääriin pääsykokeisiin, niin sain itseni sisään lopulta elokuvan linjalle Turun AMK:n kirjoihin.

Elokuvan opintolinja oli kiinnostava, olinhan kiinnostunut luomaan av sisältöä ja tätä kautta myös kiinnostukseni käsikirjoittamiseen avasi uuden mahdollisuuden jota voi hyödyntää myös mainonnan puolella. 

Elokuva-alalla huomasin opiskelijoiden ja opettajien kiinnostuksen alaan olevan huomattavasti intohimoisempaa. Kaikki opiskelijat olivat harrastuneisuuden ja

itseopiskelun kautta jo paljon enemmän sisällä alan metkuista kun vastaavasti mediasisällön suunnittelun huomattavasti ympäripyöreämmissä opinnoissa.

Elokuvan puolella käytiin läpi todella paljon tarkemmin ja keskitetymmin opintoja. Tämä ainakin itselle sopi paremmin, sillä pystyn helpommin keskittymään kun ei poukkoiltu eri tehtävissä miten sattuu. Opintojen aikana on käyty läpi perusteellisesti eri rooleja elokuvan kontekstissa. Kuvaamista, käsikirjoitusta, valaisua, äänitöitä, jälkitöitä, ohjaamista, assistoivia rooleja sekä tuotantoa ja projektinhallintaa.

Vaikka alun perin kiinnostukseni oli pääasiassa käsikirjoittaminen, niin käsikirjoittajien paljoudesta johtuen halusin myös kokeilla elokuvan muita rooleja innokkaana. Tästä motivoituneena päädyin valitsemaan enemmänkin käsikirjoittamisen ja äänitöiden väliltä.

Äänitöiden tekeminen varsinkin foley puolella oli todella mielenkiintoista ja ajauduinkin enemmän jälkitöihin ja ääneen. Myös leikkaamista halusin kokeilla.

Tein 2 vuoden harjoituselokuvissa töitä leikkaajana, näyttelijänä, miksaajana, puomittajana, äänittäjänä sekä foley artistina. Nämä kaikki tehtävät tarjosivat haasteita ja oppia siitä kokonaisuudesta mitä elokuva pitää sisällään.Käsikirjoituksesta ja ideasta eteenpäin aina esituotantoon, tuotantovaiheeseen ja aina jälkitöihin ja markkinointiin asti.

Samaan aikaan aloin kirjoittamaan samaan aikaan aloittaneen animaattorin kanssa omaa aikuisille suunnattua animaatiosarjaa nimeltään ”mainostoimisto kaaos”. Olemme päässeet eteenpäin aika hyvin ja luoneet maailman, hahmoja ja jaksojen ideoita. Myös kokonaisuudessaan pidemmät tuotantokausi etenemiset on suunniteltu. Meillä onkin ajatuksena alkaa muodostaa lyhyitä sketsiklippejä sosiaaliseen mediaan ja sitä kautta kerätä valmista seuraajapohjaa jotta sarjaa on helpompi markkinoida ulos.

Kosketusta työelämään

Nyt opintojani on jäljellä työharjoittelu, opinnäytetyö ja muutamia hajakursseja. 

Päätinkin keskittää opintoni tukemaan aiempaa monipuolista media-alan koulutusta, joten päädyin ottamaan opintoja myös mainonnan suunnittelijoiden ja journalistien opinnoista.

Opinnäytetyötä aloin purkaa aiemmin mainitsemani animaatiosarjan kirjoittamisen kautta. Aiheena opinnäytetyössä on menestyvän animaatiosarjan rakentaminen. Haluan tutkia ja kerätä dataa siitä, miten ja mitkä erilaiset elementit toistuu eri sarjoissa ja mitkä selkeästi toimivat ratkaisut nousee esiin.

Tämän lisäksi edessä oli työharjoittelu, halusin venyttää sitä sen takia näin pitkälle opintojen loppuun, sillä olin vaihtanut koulua ja opiskellut niin monipuolisesti kaikkea, että erikoistuminen mihinkään oli jäänyt aika kevyeksi. Sen takia työpanokseni aiheutti hieman epävarmuutta. 

Pääsin harjoitteluun Rabbit Visualsille. Olin todella innostunut aloittamaan ensimmäisessä työpaikassa media-alalla opintojen aloittamisen jälkeen. Ensinnäkin on sanottava, että vaikka kuinka paljon opiskelee ja valmistautuu, ei koskaan ole täysin valmis mihinkään tehtävään. Rabbit tarjosi minulle todella paljon erilaisia työtehtäviä, joista varsinkin tekoälyn kanssa toimiminen on noussut hyvin keskeiseksi tekijäksi.

Tämä on sinällään mielenkiintoista, sillä en ollut opiskellut tekoälyä ollenkaan. Eli koko opintoaikani aikana valmistauduin, mutta työtehtävät olivatkin yllätyksellisesti hyvin erilaisia! Mutta tämä ei haitannut minua lainkaan, koska rakastan haasteita ja pyrin ratkomaan niitä itselleni motivoivilla tavoilla.

Tämän lisäksi työssä on myös paljon arkisia asioita, joista itselle on ollut todella paljon apua. Ihan yksinkertaisesti tutustuminen yrityksen kalustoon, ihmisiin, työtapoihin ja ympäristöön. Olen paljon pyrkinyt osallistamaan itseäni erilaisiin tehtäviin ja samalla sitä kautta myös tutustumaan kaikkiin tullakseni osaksi työyhteisöä.

Elämä ei aina ole ennalta suunniteltavissa ja mitä enemmän epämukavuusalueelle uskallat astua, sitä monipuolisempaa ja silmiä avaavampaa työtä on tarjolla. Joskus paistellaan lettuja ja joskus kehitellään tarinoita omasta päästä. Siinä välissä on paljon hyödyllistä, käytännöllistä, ihmisläheistä, pelottavaa, jännittävää ja tuttujakin työtehtäviä.

Mutta pääasia, että ihmiset ympärillä on mukavia ja kannustavia. Silloin työ ja luovuus on parhaimmillaan. Vaikka työharjoittelu on vain 5kk, niin nyt jo tuntuu, että olen osa tätä porukkaa ja täällä on aidosti perheyhteisöllinen ilmapiiri raudanlujilla ammattilaisilla.

Tämä harjoittelu antaa todella paljon opintojen tueksi ja se antaa itsevarmuutta, tietoja ja taitoja joita oppilaitoksessa ei voi oppia.

Terveisin: Niko Aromaa

Backstagen kommentti: Ja koska Nikot piti tavalla tai toisella erottaa toisistaan, syntyi lempinimi ”Tukkaniko”. Jokainen voi itse arvailla kumpaa Nikoa tarkoitetaan. 

Jaa artikkeli: