Untuvikkona uuden edessä


”Olen Jade Järvinen, itseoppinut valo- ja videokuvaaja sekä graafinen suunnittelija.” Tai näin ainakin olen tähän saakka mainostanut osaamistani ja hankkinut itselleni töitä ja tyytyväisiä asiakkaita. Viimeistään saapuessani Rabbit Visualsin ovista sisään tajusin kuinka untuvikko vielä olinkaan. Untuvikko, aloittelija, amatööri, mitä näitä nyt on. Vaikka osaamista ja erityisesti paloa alaa kohtaan löytyy enemmän kuin tarpeeksi, on tietotaidossa vielä paljon kehitettävää. Mutta oppimaanhan tänne on tultu, ja olen siitä todella innoissani!

Töitä, jotka ei tunnu töiltä

Opiskelen täällä Turussa medianomiksi, mainonnan suunnittelun linjalla. Suurin palo sisälläni on kuitenkin aina ollut kuvaamista ja editointia kohtaan, ja siksi päädyinkin tuotantoyhtiöön harjoitteluun. Vihdoin koen olevani paikassa, jossa saa tehdä töitä, jotka eivät tunnu töiltä. Olen tehnyt koulun ohella hanttihommia hampaat irvessä erinäisissä yrityksissä, pyykinpesun, lattioiden jynssäämisen ja siivoamisen parissa. Samalla olen tiedostanut oven oman alan duuneihin olevan raollaan ja päässyt vihdoin viimeisen vuoden aikana tekemään myös omaa juttuani kevytyrittäjänä.

Kamera + minä vs. maailma

Visioni tulevaa kohtaan on aina ollut kirkas. Kamera ja minä vastaan maailma, that’s it. Olen kulkenut ympäriinsä järjestelmäkamera kädessä 12-vuotiaasta asti, kartuttaen osaamistani kuvaamisen ihmeellisessä maailmassa. Siitä saakka olen opetellut uutta itsekseni kokeilemalla ja harjoittelemalla netissä tutoriaalien avulla. Jo varhain aloin erikoistua erityisesti omakuviin, joiden kautta olen tutustunut vahvasti muotokuvaukseen ja kuvien käsittelyyn.

Koulun penkiltä kylmä kädenpuristus

Koulusta käteen on jäänyt tähän mennessä kasa teoriaa mainonnasta ja sanoma siitä, että me olemme suunnittelijoita, emme tekijöitä. Tämä jos jokin särähtää itselläni korvaan, olenhan aina tehnyt kaiken itse suunnittelusta valmiiseen tuotteeseen asti, oli kyseessä sitten muotokuvaus, häävideo tai vaikka tapahtumajuliste. Luovalla alalla toki tarvitaan myös niitä, joilla on vahvoja visioita, luovia ajatuksia ja loistavia ideoita. Itse kuitenkin koen valtavaksi vahvuudeksi, jos pystyy hoitamaan esimerkiksi mainosvideon suunnittelun, kuvaamisen ja editoinnin alusta loppuun. Kaikessa ei voi olla paras, mutta väitän että nämäkin asiat kulkevat niin tiukasti käsi kädessä, että niiden vahva hallitseminen tukee toinen toistaan ja toimii suurena resurssina projektissa kuin projektissa. Vahvana itsenäisenä tekijänä pärjää pahankin paikan tullen, kun osaaminen kattaa muutakin kuin yhden asian.

Lienenkö sitten hieman katkera tai pettynyt ammattikorkeakoulun tasoon tai vallitsevaan tapaan toimia huomattavasti intensiivisemmän ja vaativamman ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen. Lukiossa olin innokas ja motivoitunut opiskelija, joka kirjoitti viisi kieltä ja yhteiskuntaopin. Ammattikorkeaan saapuessa vedettiin matto jalkojen alta kun alettiin leikkimään piirileikkejä ja tekemään loputtomasti ryhmätöitä. Ainoa konkreettinen asia jonka olen koulusta saanut, on työkeikat ja jalkani alan oven väliin.

Lupaa tehdä asioita, joita et osaa

Parhaat vinkkini alan tuleville osaajille voisi kiteyttää seuraavaan lauseeseen: lupaudu tekemään asioita, joita et osaa. Viimeistään siinä vaiheessa kun on täysin uuden edessä kauhusta kankeana ja kun on pakko saada jotain aikaiseksi, saa jotain aikaiseksi. Apua kannattaa kysyä ja netti on täynnä ohjeita niille, jotka osaavat etsiä. Kun vaan jaksaa ottaa asioista selvää, kokeilla ja omaksua uusia kikkoja ja taitoja, pikkuhiljaa alkaa muodostua hyvä paketti. Joskus tyhmänkin rohkeat jutut johtavat upeisiin onnistumisiin, toisinaan taas saa kantapään kautta hyvän opetuksen. Mitään ei kuitenkaan voi saavuttaa ilman riskejä tai poistumatta omalta mukavuusalueeltaan. Tätä pitää välillä itsellekin muistutella, mutta tekemällä sitä oppii.

 

”Backstagen” kommentit: Jade on lisäksi mieletön body fitness -mimmi, joka auttoi meitä Jeren 40v. yllärijumpan järjestämisessä. Kiitos siitä!

 

Katsokaa tästä video – Jeren syttäriyllätyksestä

Videokuvaus: Vili/Jade
Edit: Vili

Jaa artikkeli: