Uusi hieno video on valmiina, mutta mitäs nyt?
14.11.2019
Välillä saamme kysymyksiä, mitä tällä videolla seuraavaksi tehdään ja minne se kannattaa julkaista? Tässä kirjoituksessa kartoitan eri sivustojen ja sosiaalisen median alustojen ominaisuuksia, sekä mitä kannattaa ottaa huomioon kun videota jaetaan.
Uuden videon valmistuttua, sitä halutaan näyttää muillekin. Mitäpä sitä jemmailemaan jossain pilvipalvelun syövereissä. Erilaiset videot sopivat eri alustoille, enkä esimerkiksi näe syytä ladata lyhyttä someklippiä turhaan YouTubeen tai Vimeoon. Pidempien videoiden kanssa Instagramin syöte on puolestaan liian rajoitteinen.
YouTube vai Vimeo?
YouTube ja Vimeo ovat hyviä alustoja, kun kyseessä on vähän pidempi video. Näillä alustoilla videon voi määritellä julkiseksi tai yksityiseksi. Vaikka videon lataisi YouTubeen tai Vimeoon, kannattaa tiedostoa säilyttää myös omalla kovalevyllä tai pilvipalvelussa. Vimeo toimii YouTubea paremmin videoiden säilyttämiseen, koska sivustolta on mahdollista ladata video takaisin omalle koneelle. YouTubessa tällaista ominaisuutta ei vielä löydy. YouTuben vahvuuksiin kuuluu puolestaan Google omistajuus, jonka myötä YouTube-videot nousevat Google hakutuloksissa Vimeota korkeammalle.
YouTube
Nettivideoiden jättiläinen, joka kuuluu nykypäivänä ”jokakodin” sanavarastoon.
Miksi valita YouTube?
- Ilmainen myös yrityksille
- Google suosii hakutuloksissa enemmän kuin Vimeota
- Aktiivisempi käyttäjäkunta. Videota pääsee helposti kommentoimaan jokainen jolla on Google-tili
- Mahdollisuus ostaa näkyvyyttä videolle kohdennetusti
Vimeo
Suurin ero YouTubeen on Vimeon maksullisuus. Sivustolla on tarjolla erilaisia paketteja joista valita sopivimman omaan tarpeeseen. Huomaathan, että ilmainen Vimeo Basic ja paketeista halvin vaihtoehto Plus, eivät ole käytössä tuottoa tavoitteleville tahoille. Vimeon käyttöehdoissa sallitaan mainosmateriaalin julkaiseminen vain Pro, Business ja Premium tileillä. Sivuston hinnastoihin voit tutustua tämän linkin takaa: vimeo.com/upgrade
Miksi valita Vimeo?
- Ei mainoksia
- Erilaisia vaihtoehtoja pitää video yksityisenä (mm. salasanasuojaus)
- Mahdollisuus säätää oman yrityksen brändivärit videosoittimeen
- Videon jakaminen natiivivideoksi eri some-alustoilla
- Mahdollisuus ladata video takaisin omalle laitteelle
Somevideot
Syötteeseen voi jakaa videon kahdella eri tavalla. Vaihtoehtoina on ladata video Instagram-sovelluksen tai Facebook Creator Studion kautta. Perinteisellä tavalla sovellusta käyttäen, tarvitsee sinun tallentaa video laitteesi galleriaan. Sieltä videon voi julkaista samaan tapaan kuin tavallisen kuvan. Creator Studiossa pystyt ajastamaan julkaisuja ja seuraamaan tilin analytiikkaa, joten se on erittäin hyödyllinen työkalu.
Instagram-syötteen videoille on seuraavat rajoitteet:
- Enimmäis pituus 1 minuutti
- Kuvasuhde vaakavideossa 16:6 ja pystyvideossa 4:3 (vai 9:16)
Jos haluat julkaista yli minuutin pituisen videon kokonaisena Instagramissa, suosittelen hyödyntämään IGTV:tä jossa videot voivat olla jopa 15 minuuttia pitkiä. IGTV julkaisun voi jakaa syötteeseen, jolloin videon ensimmäinen minuutti näkyy katsojille. Katsojan kiinnostuessa hän voi avata julkaisusta suoraan IGTV:n jossa videon toisto jatkuu.
IGTV tekniset rajoitteet:
- 15 minuuttia, jos lataus tehdään mobiililaitteella
- 60 minuuttia, jos lataus tehdään Creator Studion avulla
- Kuvasuhde vaakavideossa 16:9 ja pystyvideossa 9:16
Lisää tietoa IGTV:stä: help.instagram.com/
Facebook suosii suoraan sivustolle ladattuja videoita eniten. Facebookin algoritmien tavoitteena on pitää käyttäjä mahdollisimman kauan heidän sivullaan. Tämän takia julkaisut jotka sisältävät ulkopuoliselle sivulle johtavan linkin, ei saa niin paljon näkyvyyttä. YouTubeen lataamasi video ei siis välttämättä tavoita Facebookissa yhtä monta katselijaa.
Tekninen ohjeistus Facebookin videoille on seuraava:
- Suositeltu tiedostomuoto on MP4, mutta lähes kaikkia videotiedostotyyppejä tuetaan
- Tarkkuuden tulee olla enintään 1080p.
- Tiedoston koko tulisi olla alle 10Gt. Suuremmilla tiedostoilla latausaika kasvaa ja tarvitsee nopeamman nettiyhteyden
- Videon maksimi pituus on 240 minuuttia
Tarkempi ohje videoiden lataamiseen Facebookiin Creator Studion avulla, tältä sivulta: facebook.com/help/publisher/
Twitter on alustana oivallinen keskustelun aloittamiseen. Lisää twiittiisi kysymys joka kannustaa käyttäjiä katsomaan videon ja kommentoimaan.
Twitter sallii videoin julkaisun näillä spekseillä:
- Maksimi pituus 2 minuuttia 20 sekunttia
- Tiedostokoko max. 523Mt
Samaan tapaan kuin Facebook, LinkedIn suosii natiivivideoita. LinkedInissä yritys voi mainostaa julkaisuaan kohdennetusti.
Tekniset rajoitteet:
- Tiedostokoko max. 5Gt
- Videon maksimi pituus on 10 minuuttia
Heräsikö kysymyksiä? Kommenttiboksimme on auki.