Viisi vinkkiä kamerakammoiselle


Koko kehon lukko. Yhtäkkiä käsivarret tuntuvat mustekalan lonkeroilta, joilla ei tiedä mitä tehdä. Joku käskee hymyillä, mutta hampaat purevat tiiviisti yhteen ja leuka tuntuu tärisevän jännityksestä. Kameran suljin raksahtaa. Lopputuloksena on vain kiusallinen, jopa vähän kivuliaan näköinen tekohymy ja hartiat korvissa. Kuulostaako tutulta? Itselle vähän liiankin.

Nykypäivänä kuvien ottaminen ja jakaminen on helppoutensa myötä kasvanut huimasti. Kännykällä räpsitään kuvia vähän joka tilanteesta. Kaikki eivät kuitenkaan ole itsevarmoja kameran edessä.

Mitä tehdä, kun pomo haluaa jokaisesta työntekijästä henkilökuvan firman nettisivuille, mutta itsellä on kamerakammo? Nähtäisiköhän kapinaan ryhtyminen hiukan liioitteluna?

Valmistaudu kuvauksiin näillä vinkeillä

  1. Asennoituminen
    Ensimmäisenä suosittelen irroittautumaan negatiivisesta ajattelusta. Jos suhtaudut tilanteeseen asenteella “en halua olla täällä, kuvista tulee aivan kamalia”, se myös välittyy kameralle. Yritä innostua uudesta kokemuksesta, tai suhtautua siihen edes neutraalisti.
  2. Valmistautuminen
    Valitse asu, jossa olosi on itsevarma. Jos kameralle poseeraaminen huolestuttaa, voit harjoitella peilin edessä asentoja. Se saattaa tuntua hassulle, mutta kenenkään ei tarvitse nähdä tai tietää asiasta. Monilla meistä toinen puoli kasvoista on niin sanottu parempi puoli. Jos huomaat suosivasi toista puolta kasvoistasi, voit kertoa siitä kuvaajalle, joka varmasti pyrkii ottamaan preferenssisi huomioon.
  3. Luota kuvaajaan
    Kuinka hienoa onkaan päästä ammattilaisen kuvaamaksi, joten nauti siitä! Jotkut saattavat vähätellä valokuvauksen taitoa, jokainenhan voi nykyään olla valokuvaaja kännykkäkameransa avulla. Toki tuossa on perää, nykypäivänä jokainen voi aloittaa valokuvausharrastuksen tarttumalla puhelimeen.
    Taidokkaan valokuvaajan kanssa työskentely on helppoa. Kuvaajan työssä ei ole kyse vain kameran käyttämisestä, sillä myös sosiaaliset taidot ovat tärkeät. Nämä molemmat taidot omaava kuvaaja saa kenestä vain hyvän kuvan. Hän neuvoo mihin laitat ne mustekalan lonkeroilta tuntuvat kädet. Kannattaa siis luottaa kuvaajaan.
  4. Heiluttele jännitys ulos kehosta
    Jännityksen kiristäessä leukaperiä, luonnollinen hymy on haastava saavuttaa. Pelkkä rentoutumisen ajatteleminen ei aina riitä. Näissä tilanteissa kannattaa laittaa keho liikkeelle ja pakottaa lihakset pois jännitystilasta. Liikuttele leukaa, työnnä kieli mahdollisimman pitkälle ulos suusta, nosta hartiat korviin ja rentouta takaisin alas. Tämä vaatii kykyä heittäytyä ja osata nauraa itselle, mutta eihän elämä ole muutenkaan niin vakavaa.
  5. Harjoitus
    Kuten kaikessa muussakin: kukaan ei ole seppä syntyessään. Jos todella haluaa voittaa kamerakammon, ei auta muu kuin kohdata pelkonsa. Ajan myötä kuvaustilanne ei (toivottavasti) tunnu enää kovin vieraalle. Parhaimmillaan kuvatuksi tuleminen voi olla myös voimaannuttava kokemus.

Tiedostamme fobioiden vakavuuden, eikä Rabbit Visualsin väki ole fobioiden parantamiseen erikoistuneita terveydenhuollon ammattilaisia. Voimakkaaseen, aitoon pelkoon nämä vinkit eivät välttämättä auta.

Jaa artikkeli: