Viisi vinkkiä media-alan harjoittelijalle



Tässä kirjoituksessa käydään läpi minun tekemiä havaintoja työharjoittelujaksostani Rabbitissa. Tarkoituksena on antaa vinkkejä harjoitteluun siten, että se on sekä itsellesi että työnantajallesi mielekästä ja hyödyllistä. Lukijalle tiedoksi; Aiemmin olin töissä muutaman vuoden armeijassa. Media-alan opiskelun aloitin aikuiskoulutuksessa syksyllä 2018, ja työharjoittelun suoritin keväällä/kesällä 2019 Rabbit Visualsissa.

1. Kysy jos tarvitset apua (aina ei tarvitse oppia kantapään kautta)
Työtoverisi ovat alan ammattilaisia. Heidän apunsa voi ratkaista asian hetkessä, mihin sinulla voisi kestää tunteja. Välillä he vaikuttavat todella kiireisiltä, ja avun kysyminen jälleen kerran tuntuu hölmöltä. Ei kehtaisi taas häiritä toista ja näyttää samalla itse tyhmältä. Kysy itseltäsi: onko parempi, että asia hoituu ajallaan ja oikein, vai se, että tekemästäsi jäljestä tulee mahdollisesti huonoa joka täytyy jälkeenpäin korjata? Voit samalla oppia heidän niksinsä erilaisten asioiden hoitamiseen. Pidä mielessä, että olet vielä oppimassa asioita eikä sinun odoteta olevan vielä ammattilainen. Siitä huolimatta kannattaa kuitenkin muistaa, että maalaisjärjen käyttö on sallittua. Jos yhden simppelin tutoriaalin katsominen saa sinut oppimaan asian ja tekemään sen hyvin, saattaa siitä jäädä enemmän käteen kuin siitä, että katsot vierestä kun toinen tekee tai opastaa sinua korjaamaan. Pidä mieli avoimena ja tiedosta, että tarkoitus on kuitenkin saada hyvää jälkeä. Jos joudut tilanteeseen, että opit kantapään kautta asia jää ehkä paremmin mieleen ja jatkossa vältät saman virheen tekemistä. Haluatko kuitenkaan olla siinä tilanteessa?

2. Joudut käyttämään vapaa-aikaasi (paljon aikaa) asioiden oppimiseen
Alussa, kun vielä opettelet asioita, joudut käyttämään enemmän aikaa asioiden sisäistämiseen kuin muut. Se on valitettavaa, mutta totta. Työtoverisi saavat tiettyjä hommia hoidettua niin nopeasti, että oma työtahtisi saattaa vaikuttaa etanan vauhdilta ja todella epäammattimaiselta. Siksi on tärkeää pysyä ajan hermoilla ja käyttää omaa aikaa asioiden opettelemiseen, etenkin nopeasti kehittyvällä alalla, kuten media-ala nyt sattuu olemaan. Voit käyttää myöhemmin opettelemiasi asioita työpaikalla kaikkien iloksi. Tämä kohta on tärkeä, sillä työtahti on usein nopea ja yrityksellä on paljon asioita hoidettavana.

3. Aikaisemmissa töissä/kouluissa oppimasi asiat ovat vahvuuksiasi. Vaikka ne ei soveltuisi yksi yhteen uuden työn kanssa
Mitä ikinä oletkaan tehnyt aikaisemmin elämässäsi, katso se vahvuudeksi nykyisessä hommassa. Vaikka se olisi täysin eri alaa, tai täysin eri tyyppistä työtä kuin tällä hetkellä tekemäsi. Jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ja on sinun tehtäväsi tuoda esille ne piirteet, jotka hyödyttävät sinua ja työporukkaasi. Oletko ollut palvelualan hommissa? Hyvä, osaat mahdollisesti keskustella hyvin asiakkaiden kanssa. Oletko ollut armeijassa töissä? Hyvä, luultavasti olet hyvä tiimipelaaja. Oletko ollut ammattikuljettaja? Hyvä, tiedät kuinka tärkeää on saada asiat vietyä perille optimaalisessa ajassa. Tässä on pari esimerkkiä,  joista tulisi ehkä mieleen sanoa jotain täysin muuta, mutta on parempi katsoa kaikki aikaisemmat kokemukset etuna ja käyttää niitä hyödyksi.

4. Tuo jotain taloon mitä sieltä puuttuu
Työpaikallasi ihmiset osaavat tehdä erittäin hyvin tiettyjä asioita. Et ehkä yllä heidän tasolle samoissa asioissa, sillä heillä on vuosien kokemus taustalla. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei sinun työpanoksesi hyödyttäisi yritystä. Esimerkki: Työpaikalla on loistavia valokuvaajia ja videokuvaajia, mutta he ovat liian kiireisiä animoinnin opetteluun/tekoon. Sattumoisin pidät animoinnista. Tuo silloin omana taitonasi juuri se puuttuva taito (tässä tapauksessa animaatio.) Tämä parantaa työllistymismahdollisuuttasi, koska yrityksen silmissä saatat olla korvaamaton (jos tuomasi taito esimerkiksi lisää yrityksen myyntiä.)

5. ASENNE RATKAISEE
Oli tilanne mikä tahansa, asenteesi ratkaisee. Vaikka tämän hetkiset taitosi eivät olisikaan priimaa, (harjoittelija kun olet) voit silti olla hyödyksi. Jos työkaverisi pitävät sinusta, sekä kanssasi työskentelemisestä, saat taatusti lisää ja parempia hommia. Pidä myös avoin mieli apukätenä toimimisesta, sillä jokainen pieni asia missä autat, vaikuttaa niin ihmisten näkemykseen sinusta kuin omaan oppimiseesi. Voisitko esimerkiksi auttaa toimiston uudelleen järjestelyssä tai jossain vastaavassa työssä, joka parantaa viihtyvyyttä työympäristössä? Voit myös auttaa valokuvaajaa kantamaan tavaroita keikalle ja sieltä pois. Saatat samalla oppia jotain itse mestarilta; miksi hän käyttää juuri kyseistä tavaraa siinä tilanteessa.

Harjoittelu on arvokasta aikaa, joten käytä se hyvin.

Saat kokemusta uusista asioista, joita et välttämättä oppisi koulussa. Se on hyödyllistä myös yritykselle, sillä välillä myös yritykset haluavat uusia ideoita ulkopuolelta. Lisäksi lisäapu on usein yritykselle tarpeen. Muista pitää avoin mieli ja anna täysi panoksesi töiden tekoon. Sitä ei ikinä tiedä, millaisia ovia sinulle voi avautua hyvin hoidetusta työharjoittelusta. Voit saada uuden työpaikan, uusia kontakteja tai ystäviä. Koita kuitenkin myös nauttia ajastasi harjoittelussa, sillä se on työelämään verrattuna melko stressitöntä ja vaivatonta aikaa.

-Vallu

—————————

toim. huom. Vallu ei ole enää harjoittelija, vaan yksi laskuttavista kuvaajistamme. Hän on elävä esimerkki kuinka ahkerasta työstä voi seurata jotain pysyvämpää.

Jaa artikkeli: